top of page

Het beste tijdstip voor een fotoshoot

De vraag die altijd weer naar voren komt, en logisch ook. Natuurlijk afhankelijk van de plannen die jullie de rest van de dag hebben, heb ik wel een voorkeur voor het tijdstip van de shoot. Benieuwd wat dat is? Lees dat hier verder.


Het juiste tijdstip voor een fotoshoot is niet heel ingewikkeld. Zoals ik in de gids (die ik jullie toestuur wanneer jullie interesse hebben in een shoot) aangeef, gaat mijn voorkeur uit naar het gouden uur. Maar wat is het gouden uur eigenlijk precies? En hoe laat is dit?


Het uur voordat de zon onder gaat wordt ook wel het gouden uur genoemd. Het favoriete tijdstip voor mij (en vele andere fotografen) om foto's te maken. De zon staat mooi laag en zorgt voor een gouden gloed. Deze gloed is altijd goed terug te zien in mijn foto's en hoort bij mijn stijl. Om mijn stijl zo goed mogelijk naar voren te laten komen, gaat mijn voorkeur ook echt uit naar dit moment van de dag. Wanneer het gouden uur is is verschillend. In het begin van het jaar is hij vrij vroeg. Dit is handig voor de kids, maar het is dan wel erg koud en vaak regenachtig buiten. Hoe dichterbij we bij april en mei in de buurt komen wordt het gouden uur steeds iets later. Dit is rond een uur of 7. Hoe verder we naar de zomer gaan, hoe later dit zal zijn.


Wat nou als er geen zon is? Ja, dan is er geen gouden uur. In dit geval is overdag foto's maken ook prima. Wel mis je de mooie en warme gloed op de foto's, maar deze probeer ik een beetje na te bootsen in de nabewerking. Het voordeel van een bewolkte dag is dat het licht op jullie gezicht prachtig is. Het is heel mooi en zacht ligt, dus het tijdstip maakt op een dag als deze niet zo heel veel uit.


Een idee wat mensen vaak hebben is dat de zomer perfect is voor fotoshoots. Dat is in enige zin ook wel zo, maar niet midden op de dag. Hoe feller de zon, hoe moeilijker het is om foto's te maken. Ook is het door de hoge temperaturen erg lastig om goed te kunnen functioneren, zowel voor mij als voor jullie. Dit is waarom ik in de zomer ook alleen tijdens het gouden uur fotografeer. Dit zal rond een uur of 8/9 zijn. Niet erg handig wanneer je kleine kinderen hebt, daarom is april/mei hier een betere tijd voor. Nu kan het zo zijn dat het een bewolkte dag is in de zomer, dan is het juist wel mogelijk om overdag te shooten.


Eigenlijk best ingewikkeld allemaal toch? Dan kan het wel en dan kan het niet. Misschien even om het wat duidelijker en logischer te maken: Een felle en hoge zon om te fotograferen is niet mooi. Wanneer dit aan de orde is, is het verstandig om tijdens het gouden uur te shooten. Is het bewolkt? Dat is ook prima, zo lang het maar niet gaat regenen. In dit geval is overdag en in de ochtend shooten ook helemaal top. Wil je graag weten hoe laat het gouden uur is in een bepaalde periode? Ik gebruik altijd de app PhotoTime om het gouden uur te checken. Wel reken ik minimaal een halfuurtje eerder. Dit omdat we waarschijnlijk toch nog gaan kletsen en naar de juiste locatie toe moeten lopen. Je bent al snel 15 minuten verder.


Twijfel je hoe laat je de shoot wilt gaan doen? Advies vragen is altijd mogelijk en gebeurt ook altijd. Dit is niet meer dan logisch. Ik plan altijd maar één fotoshoot per dag in en ben dus aardig flexibel in mijn tijden. Het kan natuurlijk eens voorkomen dat ik iets heb staan, maar meestal kan ik uitwijken naar een bepaald tijdstip. Ik hoop dan natuurlijk dat dit bij jullie ook zo is zodat we samen de mooiste plaatjes kunnen creëren.Lisa Mulder Fotografie


Voorbeelden van shoots tijdens het gouden uur
Voorbeelden van shoots op een bewolkte dag
14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page