top of page

Loop een dagje mee met een trouwfotograaf!

Bruiloften, het leukste om te doen als fotograaf. Er komt ook heel wat bij kijken. Daarom leek het mij leuk jullie een dagje mee te nemen in het leven van een trouwfotograaf. Hoe gaat zoiets nou eigenlijk? Wat voor spullen neem ik mee? Wat doe ik op zo'n dag? Via dit blog loop je een dagje mee met een trouwfotograaf!


Eigenlijk begint de voorbereiding een dag van tevoren. Ik zet alle accu's aan de lader, ik maak de SD-kaartjes leeg en zoek alles bij elkaar wat ik mee wil nemen. Ik heb gelukkig een hele handige tas van Kamrette waar heel veel in past. Mijn Sony a7r III en mijn Sony a7r V gaan trouw mee naar elke bruiloft. Hier heb ik standaard de 35 mm F/1.8 van Sony en de 28-75mm F/2.8 lens van Tamron op zitten. Voor wanneer het donker is neem ik mijn lampen mee. Deze zijn beide van het merk Godox. Ik pak de lichtvormers netjes in, klap de statieven in en leg ze klaar om mee te nemen voor de grote dag. De lampen zijn perfect voor aanvulling van het licht wanneer het donker is. Het kan ook voor komen dat ik tijdens het feest in de avond moet fotograferen. Dan komen de lampen ook goed van pas.

Ik heb een handige harnas van Studio LL waar ik beide camera's aan kan koppelen, zodat ik niet met twee camera's in mijn handen loop. Deze is onmisbaar tijdens een dag als deze. Vervolgens neem ik het programma van de dag nog even door. Ik zet deze op mijn telefoon en ik schrijf hem op voor in mijn zak. Zo kan ik altijd zien hoe laat ik waar moet zijn. Als laatste zoek ik nog inspiratie op via Pinterest. Hier staan altijd hele leuke ideeën op. Een super leuke en makkelijke manier om nog even inspiratie op te doen! Dit doe ik met mijn andere shoots ook altijd.


Wanneer de dag precies begint, hangt een beetje af van het programma. Meestal is dit om een uur of 10. Ik zorg dat ik altijd ruim van tevoren op locatie ben. Het liefst wel 15 minuten eerder, zodat ik alles uit kan laden, even kan kletsen met de mensen op locatie en om me heen kan kijken naar leuke plekjes. Mijn dag begint vaak bij de bruid. Het haar en de make-up wordt thuis gedaan en de laatste sprays worden aangebracht. Ik heb dan de tijd om de jurk even apart te nemen en op een mooie plek in of rondom het huis te hangen en te fotograferen.

Vervolgens zijn de ringen aan de beurt. Hiervoor neem ik altijd wat leuke decoraties mee zoals stofjes, lintjes, een bakje, een spiegel, etc. Hierna kan het aankleden van de bruid beginnen. Hier zijn altijd mensen bij die dichtbij de bruid staan, zoals haar moeder, tante en zusje. Ik leg alle details vast. Wat super handig is aan het harnas is dat ik beide camera's paraat heb en snel kan wisselen tussen de camera's waar verschillende lenzen op zitten. Super handig!

Vervolgens is het wachten op de bruidegom die de bruid op komt halen.


Het first look moment is misschien wel mijn favoriete moment van de dag. We bespreken van tevoren altijd wat de opties zijn en wat de wensen van het bruidspaar zijn. Een first look moment kan bijvoorbeeld ook erg leuk zijn op locatie, maar dit kan ook bij bijvoorbeeld de bruid thuis. Ik geef vervolgens de instructies wie waarheen loopt en wanneer jullie elkaar zien. Dit zodat de bruidegom niet per ongeluk al kijkt en de bruid te vroeg ziet. Een klein tikje op de schouder van de bruidegom en hij draait zich om naar de bruid. Dit zorgt voor zulke pure en mooie reacties. Het first look moment kan helemaal naar de wensen van het bruidspaar worden aangepast. Misschien denken sommigen dat het alleen maar thuis kan, want ja dan haalt de bruidegom de bruid toch op? Dan is het ook standaard dat de familie en buren hier ook bij zijn en dit allemaal mogen aanschouwen. Maar dit hoeft dus niet! Het mooie is dat dit dus ook op een mooie locatie in de natuur kan. Hier heb je verder geen toeschouwers en is het echt een momentje tussen jullie tweeën.


Nu is het het moment dat wij even met zijn drieën (en soms met assistentie) op pad gaan voor de love shoot. Jullie kleding zit nog goed en de make-up van de bruid zit ook nog perfect. Van tevoren hebben we contact gehad over de locatie(s) waar we gaan shooten. Dit wordt volledig aangepast op de wens van het bruidspaar. Dit kan lekker in de natuur zijn, of juist in de buurt van de trouwlocatie. Na 1,5 tot 2 uur eten we nog wat tussendoor en is het tijd om naar de trouwlocatie te gaan.


De gasten druppelen al binnen en ik kan nog net even foto's maken van de locatie waar de ceremonie plaats gaat vinden. Dit doe ik zonder dat er mensen op de foto staan, zo heeft het bruidspaar nog een mooi beeld van hoe hun trouwlocatie eruit zag. Ik ontmoet iedereen en maak een praatje met de BABS en de mensen van de locatie. Ik berg mijn spulletjes op, op een plek waar niemand er over kan struikelen en duik verder in het fotograferen. Vanaf nu gaat de tijd altijd nog sneller. De ceremoniemeester zorgt dat iedereen op de juiste plek zit, de bruidegom gaat klaar staan en wanneer het moment daar is komt de bruid het gangpad opgelopen met haar vader/stiefvader. Ik zorg dat ik zo ga staan zodat ik het gezicht van de bruidegom en van de bruid goed vast kan leggen.

Uiteindelijk begint de ceremonie en loop ik rond in de ruimte. Ik probeer foto's vanuit alle hoeken te maken, zodat zowel de gasten als het bruidspaar er goed op staan. Van tevoren vraag ik of er mensen zijn waar ik extra op moet letten tijdens het fotograferen en die veel betekenen voor het bruidspaar. Tijdens het binnenlopen van de gasten let ik op wie dit zijn. De ceremonie verloopt altijd heel vlot en dan is opeens het moment van het jawoord daar. Ik zorg dat ik goed op scherp sta zodat ik dit soort momenten niet zomaar mis. Na het jawoord is het tijd voor de kus. Hier geef ik altijd als tip om de kus even vast te houden. Anders krijg je snel dat het hup, snel een kusje is en dan gaan we weer door. Hierdoor kan het zijn dat ik het net mis en niet de mooiste foto's krijg. Daarna is het moment van de ringen (ook dit doen we altijd even in slow motion). Als laatste is het tijd om de handtekeningen te zetten. Hier maak ik uitgebreid foto's van en natuurlijk ook van het officiële document. Deze kan niet ontbreken! Dan is het tijd voor..... TAART!


Sommige gasten hebben een lieve en leuke speech voorbereid. Wanneer deze precies worden opgelezen hangt van de bruiloft af. Meestal voordat de taart wordt aangesneden. Ook is dit het moment dat er leuke en speciale cadeau's aan het bruidspaar worden gegeven. Hier is altijd wel een leuk verhaal bij. De emoties van iedereen komen hier weer goed naar boven en dit is het perfecte moment om dit vast te leggen. Dan is het tijd om te taart aan te snijden. Wat ziet deze er altijd prachtig uit! Wanneer iedereen taart heeft wacht ik geduldig af en krijg ik altijd ook een stukje! Yes! Dit is natuurlijk ook niet het beste moment om foto's te maken, aangezien iedereen aan het eten is. Niet erg charmant.....


Na de taart is er altijd een momentje om er nog even tussenuit te gaan met het bruidspaar. Sommigen vinden het leuk om rondom te trouwlocatie nog even foto's te maken. Dit kan ook net voor of na het eten. Het is eigenlijk maar net hoe het allemaal uit komt. Wanneer je richting de avond gaat heb je nog kans op het gouden uurtje. Mocht je de kans tijdens jullie bruiloft hebben, dan zal ik deze zeker aangrijpen om foto's te gaan maken. Deze foto's wil je niet missen tijdens jullie grote dag.


Wanneer het eten klaar is maak ik foto's van hoe mooi alles er uit ziet. Heerlijk! Voor het eten is er altijd ruimte voor een toast en kan het feestmaal beginnen. Voor mij word altijd aangegeven of ik mee kan eten. Dit is in veel gevallen wel zo en ik geef zelfs aan dat ik ook wel iets 'simpels' zou willen eten. Dit maakt mij namelijk echt niks uit! Zo lang ik maar iets binnen krijg. Ik zorg dat ik tijdens het eten altijd even een rustig plekje opzoek. Iedereen is toch aan het eten en (net zoals met het eten van de taart) dit is niet het meest charmante moment om foto's te maken.

Op dit afgezonderde plekje kan ik even bijkomen van de drukte van de dag.

Ik geef het bruidspaar altijd als tip om op de dag een moment te zoeken (bijvoorbeeld na het eten) om zich even af te zonderen. Zo kunnen ze echt tot rust komen en bijtanken, want dit is een slopende dag.


Na het eten barst het feest los. Dit kan beginnen met een openingsdans. Super leuk en speciaal! Daarna is het dansen geblazen voor iedereen! De band/DJ is op locatie en dit leg ik nog even vast. Ik blijf vaak even en dan is het voor mij tijd om weer naar huis te gaan. Hoe later het wordt, hoe meer alcohol er in komt en hoe minder charmant de foto's worden. Ook al is dit juist weer super grappig om op foto te hebben. Iedereen komt lekker los! Ik hou er wel van. Maar dit is per bruidspaar weer verschillend.


Wanneer ik in de auto zit moet ik eerst altijd even landen. Van een dag vol aan staan naar helemaal alleen in de auto zitten. Dit is voor mij het moment dat het er vaak in klapt. Dit betekent snel naar huis, vaak nog even eten en dan het bed in duiken. Ik ben altijd gesloopt!

Ik zorg dat het bruidspaar binnen 2 dagen een mooie preview krijgt van een aantal foto's zodat ze gelijk nog even na kunnen genieten van hun mooie dag. Het kan zijn dat het bruidspaar gelijk op huwelijksreis gaat en dan wil ik ze natuurlijk niet lastig vallen.


Wat een feestje is elke bruiloft! Ik voel me echt vereerd bij elke aanvraag die ik krijg. Ik vind het zo fijn dat jullie het vertrouwen in mij hebben en deze belangrijke dag in mijn handen leggen.

Ik hoop nog heel veel bruiloften te mogen fotograferen en ik ben nu al benieuwd naar hoe deze er uit gaan zien!


Zijn jullie benieuwd naar de trouwbrochure? Hier staat mijn werkwijze voor een bruiloft in en de tarieven staan hierin vermeld. Of zijn jullie benieuwd of ik nog beschikbaar ben op jullie datum?

Stuur mij in beide gevallen een mailtje: lisamulderfotografie@gmail.com

Ook ben ik altijd te bereiken via WhatsApp: 0627163686


Misschien tot snel!Jullie liefdesverhaal, mijn lens


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page