top of page

Astrofotografie

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Het begin van mijn vakantie! Ik neem toch altijd mijn camera mee wanneer ik met vakantie ga. Ik kan het toch niet laten, want wat nou als ik iets heel erg moois tegen kom? De laatste tijd maak ik voor mezelf steeds meer natuurfoto's. Ik breng veel tijd door bij zee, dus dit levert prachtige plaatjes op.


Nu is er één ding wat ik altijd al heb willen proberen: Astrofotografie. Ik ben altijd al ontzettend gefascineerd geweest door sterren. Ik vind ze prachtig en wanneer ik kan dan kijk ik hier ook uren naar. Wanneer je lang genoeg omhoog kijkt, kan je elke avond wel een vallende ster zien (wanneer het helder is buiten). En hoe gaaf is dat? Het laat mij altijd beseffen dat er zo veel meer is dan alleen deze wereld en dat ons leven en onze zorgen eigenlijk maar zo klein zijn.


Het leek mij een keer leuk om deze mooie sterren op foto te zetten. Maar hoe doe je dat? Eerst ben ik het internet op gegaan en heb ik tips opgezocht. Ik heb een paar maanden geleden een nieuwe lens aangeschaft die perfect is voor astrofotografie. Nu had ik ook al een statief meegenomen en dan kom je al een heel eind. Ik ben er eerst een paar keer op uit getrokken om oefenfoto's te gaan maken. Dit was uiteindelijk niet zo'n heel slecht idee, want het was nog lastiger dan ik dacht. We zaten op dat moment op Ameland, dus daar is het in de nacht al wel redelijk donker. Nou was er één stoor factor.... De vuurtoren... Hoe mooi hij ook is, het is wel een enorme lichtbron die je op dat moment niet in de beeld wil hebben. De tweede avond lukte het al beter om foto's te maken.


Ik vond het ook wel een beetje spannend. We hadden de wekker om 2 uur gezet en gingen er dan op uit. Ik nam mijn vriend mee, omdat het toch best lastig is om in het pikkedonker aan de slag te gaan. Het was wel een bijzondere ervaring om zo laat nog op pad te gaan op het eiland. Na 10 jaar op het eiland te zitten was dit een kant die ik nog niet van Ameland had gezien. Het was dan natuurlijk ook doodstil en zo donker dat ik geen idee had wat ik precies op de foto zette.


De derde avond trokken we de duinen in op het Oerd. Dit is een prachtig natuurgebied en ook het uiteinde van het eiland. De vuurtoren was nu een mooi end uit de buurt, het enige waar we nu last van hadden waren de vuurtorens van andere eilanden.. Maar goed, dat mocht de pret niet derven. Om het pad niet kwijt te raken besloten we alleen maar rechtdoor te lopen en daar op een duin te klimmen. Hier zette ik mijn statief neer en begon ik foto's te maken. Het aantal foto's dat je maakt is veel minder dan je normaal doet. Mijn sluitertijd was dan ook steeds minimaal 20 seconden en dan stond mijn camera ook nog op zelfontspanner. Eén foto maken kostte dus ook veel meer tijd. Het was een hele ervaring en de resultaten zijn prachtig geworden.


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page