top of page

Tips kiezen trouwfotograaf

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd, nu kan het plannen beginnen. Er komt heel wat bij kijken, zoals de locatie, het eten, de jurk, het pak, de bloemen etc. Ook gaan jullie opzoek naar een fotograaf die jullie mooie dag vast gaat leggen. Wanneer jullie niet heel veel ervaring hebben met fotografie, weet je misschien niet goed waar je op moet letten. Hoe kies je nou de juiste trouwfotograaf? Je doet de bruiloft niet even over, dus de foto's moeten gelijk goed zijn. In dit blog help ik jullie in de goede richting en hoop ik de weg van het kiezen van de fotograaf een stukje makkelijker te maken! Hier zijn een aantal tips voor het kiezen van de juiste trouwfotograaf.


Ervaring

Dit is belangrijk, maar zal niet alles zeggen. Jullie willen natuurlijk iemand die ervaring heeft, maar iedereen moet ergens beginnen. Het is wel handig dat de fotograaf eerder bruiloften heeft gefotografeerd. Wanneer een fotograaf begint met het fotograferen van bruiloften, loopt deze altijd mee met collega fotografen. Zo doet een fotograaf ervaring op om vervolgens zelfstandig bruiloften te kunnen fotograferen. De ervaring zit hem dan dus in de meegelopen bruiloften. Dat iemand zelfstandig nog geen bruiloften gedaan heeft, wil niet zeggen dat de foto's slecht zullen worden. Zoals ik net al zei, iedereen moet ergens beginnen. Hebben jullie iemand in gedachten en deze persoon heeft niet super veel ervaring? Geen zorgen dus! Maar kijk wel even naar de andere punten die ik hierna op ga noemen.


De stijl

Het eerste waar jullie op af gaan, is de stijl van de fotograaf. Dit is hoe de fotograaf de foto's heeft vormgegeven en bewerkt heeft. Iedere fotograaf heeft weer een andere stijl. De één heel licht en kleurrijk, de ander duister en koel en nog weer een andere juist warm en zonnig. Het is belangrijk dat wanneer jullie naar de foto's van een fotograaf kijken, je een vast patroon in de foto's ziet. Het is belangrijk dat de foto's op dezelfde manier zijn bewerkt en dezelfde uitstraling hebben. Hieraan kan je zien dat de fotograaf zich goed heeft ontwikkeld en ervoor kan zorgen dat jullie net zulke mooie beelden gaan krijgen op jullie dag. Wanneer dit niet zo is, zal je veel verschillende beelden op hun pagina's voorbij zien komen. Iemand is dan nog erg zoekende met hoe hij/zij fotografeert. Hierdoor weet je niet wat voor foto's je kunt verwachten en kunnen jullie teleurgesteld worden. Dit wil je dus voorkomen. Kies voor de fotograaf met constante foto's en nabewerking! Ook moet de stijl bij jullie passen. Kijk hier goed naar en ga verschillende fotografen vergelijken. Zo zie je wat het beste bij jullie past.


Klik

Super belangrijk is de klik met de fotograaf. Iemand is er de hele dag bij om jullie en jullie familie en vrienden op de foto te zetten. Dit kan gaan om intieme en emotionele momenten. Dan is het handig dat jullie je op jullie gemak voelen bij de fotograaf. Hoe zoek je dit uit? Plan een kennismakingsgesprek! Dit voelt misschien als een grote stap en misschien denk je dat je ergens aan vast zit, maar dit is niet zo. Het is juist een gelegenheid om kennis te maken met de fotograaf en te kijken of het goed voelt. De fotograaf wil jullie ook graag leren kennen om te kijken of hij/zij deze klik ook voelt. Voor 'ons' fotografen is dit erg belangrijk. Om de mooiste plaatjes te creëren moeten wij onze gang kunnen gaan en ons op ons gemak voelen bij het bruidspaar. De klik komt dus van beide kanten. Het gesprek is een goede gelegenheid om dingen te vragen aan de fotograaf en om de plannen voor jullie grote dag te bespreken. Handig om te weten is wat voor type fotograaf jullie voor je hebben. Houden jullie van iemand die druk, grappig en aanwezig is of hebben jullie juist liever iemand die wat rustiger en meer op de achtergrond is? Dit kan je ontdekken in het gesprek.

Ook heeft de fotograaf vaak handige tips voor jullie dag en sommigen hebben connecties met leveranciers. Zijn jullie bijvoorbeeld nog opzoek naar een leuke BABS of iemand voor de bloemen? Hier heb ik leuke tips voor!


Tarieven

Een bruiloft is duur. Dat weet iedereen en iedereen heeft een ander budget. Elk koppel heeft andere prioriteiten, voor sommigen is de taart ontzettend belangrijk, voor de ander de jurk en voor nog weer iemand anders het feest. Op sommige dingen moet je echt niet willen bezuinigen, zoals op een fotograaf. Je kan deze dag niet nog eens over doen en de fotograaf is de persoon die ervoor gaat zorgen dat jullie voor altijd op deze fantastische dag terug zullen kunnen kijken. Ook zien jullie er tip top uit en is het een fantastisch en romantisch moment, hier moet je de juiste persoon bij willen hebben. Toch zal je misschien geneigd zijn om voor de fotograaf te gaan die net wat goedkoper is, maar hier zijn risico's aan verbonden. Goedkope fotografen zijn vaak onervaren. Wanneer fotografen wat hoger in de prijs zitten, betekent dit kwaliteit. Een goedkope fotograaf zal waarschijnlijk niet de juiste apparatuur, bewerkingssoftware, ervaring en diploma's hebben. Tegenwoordig is het erg gevaarlijk, want letterlijk iedereen die een camera koopt kan fotograaf worden. Vaak hebben ze (wanneer je geluk hebt) één cursus gevolgd en poef, fotograaf. Dit ligt in werkelijkheid anders, want dit ga je terugzien in de kwaliteit. Je hebt kans dat de foto's niet op de juiste manier worden genomen, er geen constante bewerking in de foto's zit, de foto's verkeerd worden geëxporteerd, de werkwijze rommelig is en het fotoboek op een niet professionele manier gemaakt is. Dit alles wil je voorkomen.


Ook zijn er fotografen (waaronder ikzelf) die een opleiding hebben gevolgd om de fijne kneepjes van het vak te leren en om echt een vakfotograaf te worden met diploma. Hier hebben we letterlijk alles geleerd wat er te leren valt over fotografie en zo hoeven jullie je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de foto's. Hoe weet je of iemand een diploma heeft? Dit is vaak terug te lezen op de website in het kopje waar iemand over zichzelf verteld. Kijk hier altijd ook zeker even naar. Ik wil niet zeggen dat je een diploma moet hebben, maar kijk dan zeker ook naar de ervaring en naar het totaalplaatje van de foto's.Zo, ik hoop jullie weer een stapje verder geholpen te hebben met jullie zoektocht. Belangrijk is om verschillende fotografen met elkaar te vergelijken en kennismakingsgesprekken in te plannen om te kijken wat goed voelt. Reminder: Je zit nergens aan vast! No worries ;)


Benieuwd of ik nog beschikbaar ben op jullie datum? Stuur gerust een mailtje en plan een gesprek in. Ik kan niet wachten om jullie te leren kennen en om over jullie grote dag te horen! Misschien tot snel.Lisa Mulder fotografie

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page